Alles wat je moet weten over belastingen in Spanje

1 mei. 2023

Geen resident, wel eigenaar

Bezit je vastgoed in Spanje, maar ben je zelf geen bewoner? Dan betaal je jaarlijkse belasting voor niet-residenten, genaamd Impuesto sobre la Renta de No Residentes (IRNR) verschuldigd. Het bedrag is afhankelijk van een forfaitair inkomen voor de periodes waarin de woning niet verhuurd werd, berekend op basis van het kadastraal inkomen. De IRNR geldt ook voor wie geen inkomen in Spanje verwerft uit arbeid, verhuring of andere activiteiten.

Huurinkomsten aangeven

Vastgoed in Spanje verhuren, brengt een brengplicht van belastinggeld mee en een verplichte aangifte van je huurinkomsten. Die aangifte gebeurt op eigen initiatief, per kwartaal, per eigenaar en per woning. Als inwoner van de EU, kan je bepaalde kosten zoals de IBI en verzekeringen in mindering brengen. Finaal, geldt een percentage van 19% op je netto huurinkomsten.

The usual: grondbelasting

Een andere jaarlijkse kost is de IBI: Impuesto sobre Bienes Inmeubles. Die is vergelijkbaar met de onroerende voorheffing in België. De IBI geldt zowel voor residenten, als niet-residenten en is afhankelijk van de regionale kadastrale waarde. Gelijkaardig aan de Belgische procedure, krijg je daarvoor een aanslagbiljet toegestuurd.

Verkeersbelasting in Spanje

Wie een wagen, moto of bromfiets bezit met een Spaanse nummerplaat, betaalt jaarlijks een wegentaks aan de gemeente. Dat bedrag varieert van je woonplaats en wordt bepaald aan de hang van het vermogen van je voertuig.

Taks voor vuilnisophaling

In veel Spaanse gemeenten, krijg je het aanslagbiljet voor de vuilnistaks (tasa de recogida de basuras) samen met het biljet voor de IBI toegestuurd. De jaarlijkse bijdrage dient voor de ophaling en verwerking van het vuilnis en de bijhorende recycling-diensten. Dat bedrag varieert in functie van de grootte van je eigendom en woonplaats.

Patrimoniumtaks

In Spanje ben je onderhevig aan de patrimoniumbelasting indien je totale persoonlijke vermogen, als natuurlijk persoon en niet-resident, meer dan €700.000 bedraagt. Die belasting varieert van 0,2 tot 2,5%.

 

Terug naar overzicht